Tafel onderhoud

tafel onderhoud

Tafel Onderhoud

wij bij LuxeTafels en Ardworks, hebben sinds kort tafel onderhoud adviezen voor eigen gebruik gemaakt. Zo weet u ook wat er moet gebeuren aan onderhoud. Het is bij ons nu een standaard geworden om dit ook mee te geven met een bestelling, allemaal voor uw gemak. de onderhoudsadviezen die wij hebben gemaakt voor uw gemak zijn als volgt:

#1 Marmer

Marmer is prachtig materiaal om te gebruiken voor uw meubilair, maar het moet ook onderhouden worden. Volg ons onderhoud advies om zo erachter te komen wat u precies moet doen, om het zo mooi en prachtig te houden. Wanneer marmer stoffig of vies wordt glimt het minder goed en ziet het er minder mooi uit, dit wilt u natuurlijk niet. Maak de tafel schoon als u ziet dat hij vies is zou kunt u het er langst mee doen.

Marmer schoon maken

Wanneer u uw marmeren tafel gaat schoon maken gebruik dan warm water, lichte zeep of een speciaal schoonmaakmiddel zoals Brillo. Maak de tafel schoon met een rondgaande beweging en druk niet te hard op het blad. Wanneer u dit wel doet kan dit krassen veroorzaken. Maak na het poetsen het blad weer goed droog. Zodra u het niet goed droog maakt en vocht laat liggen kan dit vlekken veroorzaken. Zodra u iets morst is het beter dat u dat gelijk schoon maakt, hoe langer u iets laat liggen hoe ernstiger gevolg dit kan hebben op het marmeren blad dus laat dit niet onnodig liggen.

Marmer glans terugbrengen

Wilt u uw marmerenblad weer laten glimmen gebruik dan een speciaal natuursteen middel zoals Brillo. Giet de vloeistof in een zeemlap en poets rustig met een ronde beweging over het blad en laat dit natuurlijk drogen.

Tips

 • Gebruik geen zuurhoudende substanties dit beschadigt het blad
 • Gebruik onderzetter bij glazen, borden en pannen dit voorkomt kringen en krassen
 • Gebruik tussenzetters/filters bij hete pannen/glazen
 • Vermijd om onnodig scherpe objecten op tafel te leggen

Advies product

Brillo natuursteen reiniger, verkrijgbaar bij Ardworks.

 

#2 Keramiek

Keramieken bladen hebben weinig onderhoud nodig en ze zijn van nature sterk en kunnen ook tegen zuren. En daar bovenop zijn ze ook nog eens makkelijk te reinigen.

Keramiek schoon maken

Keramieken tafelbladen zijn onder hoge druk gebakken en geperst hierdoor zijn ze trek en hebben zijn ze kras bestendig dus zeer gebruiksvriendelijk. Zodra u dit schoon gaat maken kunt u dit het best doen met een neutraal schoonmaak middel zoals allesreiniger of afwasmiddel. Voeg hier water aan toe en veeg uw blad schoon met een doek. Aangekoekt vuil en vet kan met een verdund schuurmiddel worden verwijdert, neem geen grove schuurmiddelen en duw niet te hard dit kan schaadde veroorzaken. Vermijd het schuren zolang mogelijk wanneer u te hard drukt kan dit schade veroorzaken.

Tips

 • Ga niet op de tafel zitten of staan
 • Gebruik tussenzetters / filters bij hete pannen / glazen
 • Vermijd om onnodig scherpe objecten op tafel te leggen
 • Laat geen vlekken zitten en haal ze zo snel mogelijk weg

 

#3 Graniet

Wanneer graniet stoffig of vies wordt glimt het minder goed en ziet het er minder mooi uit, dit wilt u natuurlijk niet. Maak de tafel schoon als u ziet dat hij vies is zou kunt u het er langst mee doen.

Graniet schoon maken

Wanneer u uw granieten tafelblad schoon gaat maken gebruik dan warm water, lichte zeep of een speciaal schoonmaakmiddel zoals Brillo. Maak de tafel schoon met een rondgaande beweging en druk niet te hard op het blad, wanneer u dit wel doet kan dit krassen veroorzaken. Maak na het poetsen het blad weer goed droog. Zodra u het niet goed droog maakt en vocht laat liggen kan dit vlekken veroorzaken. Zodra u iets morst is het besten dat u dat gelijk schoon maakt, hoe langer u iets laat liggen hoe ernstiger gevolg dit kan hebben op het blad dus laat dit niet onnodig liggen.

Graniet glans terugbrengen

Wilt u uw granieten tafelblad weer laten glimmen gebruik dan een speciaal natuursteen middel zoals Brillo. Giet de vloeistof in een zeemlap en poets rustig met een ronde beweging over het blad en laat dit natuurlijk drogen.

Tips

 • Gebruik geen zuurhoudende substanties dit beschadigt het blad
 • Gebruik onderzetter bij glazen, borden en pannen dit voorkomt kringen en krassen
 • Gebruik tussenzetters/filters bij hete pannen/glazen
 • Vermijd om onnodig scherpe objecten op tafel te leggen

Advies product

Brillo natuursteen reiniger, verkrijgbaar bij Ardworks.

 

#4 Natuursteen

Het schoonmaken van een natuursteen tafelblad kan op een eenvoudigere manier door gebruik van zeep. Voor optimaal resultaat kunt u het best de stappen volgen met gebruik van de neutrale reiniger.

Natuursteen schoon maken

Als u uw tafels schoon maakt met zeep, gebruik dan een scheutje groene zeep, carolin zeep of Marseille zeep. Doe de gekozen zeep in een emmer en voeg daarna lauw water aan de emmer toe. Gebruik een microvezeldoek om de zeep toe te brengen aan het hardsteen. Spoel na het aanbrengen van de zeep de tafel af met schoon water en laat het vervolgens natuurlijk opdrogen.

Natuursteen vet of olie vlek verwijderen

Wanneer u een vet of olie achtige vlek in uw hardstenen tafel hebt. Verwijderd u deze met oplosmiddelen zoals thinner, wasbenzine of lösefix. Laat de vloeistof in een doek trekken en veeg de benodigde plekken schoon en veeg de tafel daarna af met schoon water.

Tips

 • Alkalische reinigers of zuurhoudende reinigers beschadigen uw hardsteen
 • Gebruik onderzetter bij glazen, borden en pannen dit voorkomt kringen en krassen
 • Gebruik tussenzetters / filters bij hete pannen / glazen
 • Vermijd om onnodig scherpe objecten op tafel te leggen

 

#5 Beton

Het schoonmaken van betonnen tafels kost weinig tijd. Door een paar handelingen uit te voeren maakt u het blad weer perfect schoon en tevens vergroot u de levensduur van het beton.

Beton schoon maken

dit kan op vele manieren gebeuren, aangezien beton een hardsteen is en vrij robuust is van zichzelf. Dit houdt in dat het dus praktisch gezien met alles schoongemaakt kan worden.

Vlekken

Vlekken verwijderen kunt u doen door middel van een klein beetje zeepsop.    Gebruik hiervoor een neutraal schoonmaak middel zoals groene zeep en verdun dit met warm water. Probeer dit elke maand minimaal een keer te doen.

Vlekken op oliebasis

Voor olievlekken en vlekken op olliebasis verwijdert u door de plekken nat te maken met water en beleg deze plekken met een beetje afwas middel. Gebruik nu een borstel met warm water om de plekken weg te schrobben. Verwijder daarna het sop doormiddel van schoon water. Wanneer u hardnekkige vlekken ontdekt raden wij aan om niks er aan te doen. Deze vlekken komen vanzelf maar verdwijnen zelf ook weer door de verschillende weersomstandigheden.

Tips

 • Gebruik geen zure middel op uw tafel dit kan schade veroorzaken
 • Probeer elke maand uw tafel 1 keer schoon te maken, hierdoor vergroot u de levensduur van het beton
 • Zet in de winter geen bloempotten op de tafel, dit veroorzaakt kringen

 

#6 Boomstam

De sierlijke maar toch stevige tafels van boomstam zijn natuurlijk ook niet van niks gemaakt, en moeten zoals je het misschien al kan raden wel onderhouden worden, dit gaat als volgt.

boomstam tafel schoon maken

De boomstam tafel is schoon te maken met neutrale schoonmaak middelen zoals groene zeep. Voeg water aan de zeep to en poets het blad schoon. Maak na het poetsen het blad weer droog om te voorkomen dat er vocht in het blad trekt. Wanneer er toch vet of olie vlekken door de bescherm laag heen komen en een vlek in de tafel veroorzaakt, deze kun je er vaak niet zomaar uit halen. Maar zijn er wel uit te schuren met een licht scheur papier, maar zodra u gaat schuren beschadigt u de beschermlaag die op uw tafel is aan gebracht. Wanneer je dan toch gaat schuren, dan moet je schuren in de richting van het houtdraad. Als deze beschermlaag beschadigd is kunnen er makkelijker vaste vlekken komen. Wij raden aan om kleine vlekken niet te schuren.

Boomstam tafel scheuren en kleurverschil voorkomen

Om te voorkomen dat uw tafelblad gaat scheuren moet u de lucht vochtigheid in huis goed in de gaten houden. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag is. En voorkom grote temperatuur wisselingen. Heeft u objecten op tafel staan die een vast plaatsje hebben? verschuif deze af en toe, zodat er geen verkleuring kan ontstaan. Gun het blad ook licht en zuurstof laat het blad niet langdurig onder een lucht dicht tafellaken staan.

Tips

 • Gebruik onderzetters bij hete voorwerpen om kringen te voorkomen
 • Vermeid schuren, dit tast de beschermlaag aan
 • Voorkomen is beter dan genezen, zodra er water of iets vies op de tafel licht maak dit gelijk droog/schoon
 • Laat geen objecten lang op een plaats staan
 • Gebruik geen zure/bijtende middelen

 

#7 RVS & poedercoat staal onderhoud (onderstellen)

Deze twee verschillende soorten stalen, zijn beide op een andere manier te onderhouden. Lees verder naar beneden, om er achter te komen hoe u, uw onderstellen onderhoud.

RVS schoon maken

RVS onderhoud is makkelijk en kost weinig tijd. De beste manier van schoonmaken is door middel van een sopje met lauw water en een zachte doek. Aanvullend kunt u een middel aanschaffen genaamd RVS Cleaner spray. Dit is een spray die uw RVS schoon maakt en tegelijkertijd een mooie glans geeft. U sprayt dit op het frame, zodra RVS cleaner in contact komt met tafels kan dit vlekken veroorzaken in het blad. Als RVS voor een lange tijd geen onderhoud meer heeft gehad, heeft vaak groene, bruingele en donkere vlekken. Om dit te reinigen kunt u gebruik maken van Pelox RVS reiniger. Dit is een middel dat een zuur bevat en heeft hierdoor ook een groot effect op sterk verontreinigde plekken zoals vliegroest, vet en olie vlekken. Producten op basis van een zuur dient u enkele minuten te laten inwerken en spoelt u vervolgens af met koud water

Poedercoat staal schoon maken

Een coating van poeder dienst als een soort verf laag. Wanneer u dit schoon gaat maken is het belangrijk dat deze laag niet beschadigd wordt. Bij onderhoud moet er dus op een voorzichtige manier mee omgegaan worden. Stof kan makkelijk weg worden gehaald met een vochtig doek weg halen. Wanner u echt vieze of olie plekken wilt weg gaan halen kunt u het best ph neutrale middelen halen zoals Histor Ontvetter, RVS Cleaner of zelfs groene zeep. Met deze middelen kunt u ook kleine krassen laten verdwijnen. Zorg ervoor dat deze middelen niet bijtend zijn en zorg ervoor dat u ook geen ruwe borstels gebruikt, een doek is vaak al voldoende om mee te poetsen.

Tips

 • Gebruik RVS voor een glimmend effect op uw RVS
 • RVS kan ook gebruikt worden op gepoedercoat staal

Advies product

Berner RVS cleaner, verkrijgbaar bij Ardworks

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0